Z opóźnieniem, ale są!
Niestety wciąż nie mogę zebrać się do usmażenia klasycznych pączków, dlatego też w tym roku zrobiłam pieczone! A żeby było chociaż trochę zdrowiej, to wykorzystałam mąkę razową :)
Generalnie w smaku bardziej przypominają drożdżowe bułeczki z nadzieniem, niż pączki. Samo ciasto nie jest bardzo słodkie, więc nadziałam je masą krówkową i takie połączenie było idealne! W wykonaniu bardzo proste i szybkie (nie licząc czasu potrzebnego na wyrośnięcie ciasta). Bez nadzienia świetnie sprawdzą się jako słodka bułeczka nawet na śniadanie ;)
Pieczone 'pączki' (a raczej bułeczki z ciasta pączkowego)
- 500g mąki pszennej razowej
- 500g mąki pszennej z pełnego przemiału
- 155g cukru
- 320ml mleka
- 20g świeżych drożdży
- 100g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- szczypta gałki muszkatołowej
Mleko, cukier, drożdże i pokrojone w kawałeczki masło delikatnie podgrzewamy (tylko tyle aby masło się rozpuściło - trzeba uważać, żeby nie przegrzać, bo wtedy drożdże nie będą rosły). Odstawiamy na kilka minut.
W dużej misce przesiewamy mąkę pszenną, sól i gałkę, dodajemy mąkę razową. Dodajemy roztrzepane jajka oraz przestudzone mleko z drożdżami.
Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie wykładamy ciasto na blat lekko oprószony mąką (nie przesadzajmy z ilością mąki do podsypywania ciasta - bardzo szybko robi się twarde, a później nie da się już wyrabiać). Ciasto wałkujemy na placek o grubości 1,5cm i wycinamy kółeczka (np. szklanką). 'Pączki' przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na jeszcze 1 godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 190st. Przed pieczeniem posmarowałam 'pączki' odrobiną mleka - aby nie były takie suche. Pieczemy przez ok.15-20 minut (po posmarowaniu mlekiem 'pączki' nie będą się rumieniły w piekarniku, więc nie należy przedłużać czasu pieczenia).
Upieczone i jeszcze ciepłe 'pączki' nadziewamy. Ja przygotowałam masę krówkową, ale może to być dowolne nadzienie - gęsta konfitura, budyń, masa czekoladowa - co tylko lubicie!
Masa krówkowa
- 1 opakowanie budyniu o smaku toffie bez cukru
- 250ml mleka
- 1/2 puszki masy kajmakowej
Budyń przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu (dawałam o połowę mniej mleka, ponieważ chciałam uzyskać bardzo gęsty budyń). Po ugotowaniu budyniu (kiedy jest jeszcze ciepły), dodajemy masę kajmakową i dokładnie mieszamy, aby rozbić wszelkie grudki. Masa po wystudzeniu będzie gęstsza, więc jeśli uważacie, że ciepła jest zbyt gęsta możecie dodać trochę mleka. Jeśli chcecie uzyskać słodszą masę - dodajcie więcej kajmaku.
Przygotowaną masę przekładamy do rękawa z długą tylką do nadziewania i każdego pączka nadziewamy.
Gotowe 'pączki' możemy delikatnie oprószyć cukrem pudrem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz