piątek, 3 lipca 2015

Cupcakes z jagodami


Za co uwielbiam lato? Za przepyszne owoce, które trzeba wykorzystywać jak tylko można!

Z truskawek już powstał dżem, na maliny czekam, a z jagód najlepsze są muffiny! Miękkie, mokre od owoców, pięknie pachnące i barwiące język na fioletowo muffiny! :)

Część z nich została zamieniona w cupcakes, które były urodzinowym tortem-niespodzianką (jak najbardziej udaną). W końcu odważyłam się zrobić krem maślany (tutaj na bazie bezy szwajcarskiej) i okazał się naprawdę dobry i bardzo łatwy w przygotowaniu. wietnie się go nakłada, a do tego po schłodzeniu przez całą noc w lodówce stwardniał i na spokojnie przetrzymał podróż w ciepły dzień.

Podstawowy przepis na muffiny już jest na blogu - zawsze z niego korzystam, bo według mnie jest najlepszy i niezawodny!

Muffiny z jagodami

Składniki na 12 babeczek:
  • 260g mąki
  • 140g cukru
  • niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • niepełna łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 250ml mleka lub kefiru lub maślanki
  • 100ml oleju

Dodatkowo:
  • około 1 szklanka jagód (trzeba uważać, żeby nie dać za dużo owoców, bo muffiny będą za mokre, za ciężkie i nie wyrosną)

Suche składniki mieszamy razem, mokre składniki również mieszamy ze sobą. Obie części łączymy, dodajemy jagody i delikatnie mieszamy (tak, aby nie uszkodzić owoców). Następnie wlewamy do foremek (papilotki napełniamy do 3/4 wysokości). Pieczemy ok. 20-25 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu studzimy babeczki.


Całkowicie wystudzone babeczki można ozdobić kremem. Jak wcześniej wspomniałam, robiłam krem maślany (tutaj lekko cytrynowy), ale może to być Wasz ulubiony krem, np. z mascarpone.


Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej
Składniki:
1 białko
1/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
75g miękkiego masła pokrojonego w mniejsze kawałki
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

Białko wlewamy do większej miski i dodajemy do niego cukier. Miskę umieszczamy nad kąpielą wodną i podgrzewamy białko do momentu rozpuszczenia się cukru, przez cały czas mieszając wszystko widelcem lub rózgą. Masa delikatnie zacznie się już pienić. Należy sprawdzać temperaturę miski i uważać, aby nie przegrzać za mocno białka. Gdy cukier już się rozpuści możemy zacząć ubijać białko. Ubijamy do momentu kiedy masa będzie już całkowicie wystudzona oraz kiedy będzie bardzo gęsta i błyszcząca (może to zająć nawet jakieś 8-10 minut). Następnie dodajemy po kawałku masła i zmniejszamy delikatnie obroty miksera. Krem miksujemy jeszcze chwilę, aż uzyskamy gęstą błyszczącą masę.  Pod sam koniec ubijania dodajemy sok z cytryny. Krem możemy od razu przekładać do rękawa i ozdabiać babeczki.
Ozdobione babeczki wstawiamy do lodówki. Po dłuższym schłodzeniu krem mocno twardnieje, dlatego cupcakes wystawiamy na około godzinę przed podaniem.



Połączenie muffinek jagodowych z kremem cytrynowym jest naprawdę warte spróbowania, więc jak najbardziej zapraszam do pieczenia! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz