poniedziałek, 22 grudnia 2014

Muffiny z czekoladą


Przepis na muffiny mam wbity w głowie jak tabliczkę mnożenia, o ile nie bardziej ;)
Szybkie w przygotowaniu, ładnie prezentują się po upieczeniu, jeszcze lepiej smakują i można kombinować z dodatkami do końca świata (tutaj chyba ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia :)) Mają tylko jedną wadę - niesamowicie uzależniają, więc jak już kupicie formę na muffiny, to skazujecie domowników na wieczne szczęście w postaci ciągłej dostawy świeżych babeczek :D

Muffiny z czekoladą
Składniki:
  • 260g mąki
  • 140g cukru
  • niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • niepełna łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 250ml mleka lub kefiru lub maślanki
  • 100ml oleju

Dodatkowo:
  • 150g czekolady gorzkiej lub mlecznej - posiekanej
  • jeden duży banan - rozgnieciony widelcem na mus

Suche składniki mieszamy razem i dodajemy posiekaną czekoladę, mokre składniki również mieszamy ze sobą i dodajemy rozgniecionego banana. Obie części łączymy i następnie wlewamy do foremek (papilotki napełniamy do 3/4 wysokości). Pieczemy ok. 20-25 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu staramy się wystudzić babeczki, o ile wcześniej nie zostaną zjedzone :)



Przepis jest mało świąteczny, ale wystarczy zamiast banana dodać sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, a do suchych składników dorzucić łyżeczkę przyprawy do piernika. Zapach świąt gwarantowany! :)

Za wykonanie zdjęć dziękuję Kasi!

2 komentarze: